Geef je depressie water

stromend water

Als er iets is wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut is het wel dat je genoeg moet drinken. Natuurlijk, voeding is hartstikke belangrijk. Het in voldoende mate binnenkrijgen van alle vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten, van levensbelang en absoluut van invloed op onder andere je stemming, je stresstolerantie en natuurlijk gewoon je gezondheid. Een noodzakelijk onderdeel bij het aanpakken van een depressie is het bekijken en waar nodig aanpassen van je voedingspatroon.

Maar vocht, en dan vooral water, is nog veel essentiëler. Water hebben we nodig om alles in ons lichaam aan de gang te houden, met name voor het afvoeren van de afvalstoffen die onze cellen heel graag kwijt willen (anders kunnen ze niet verder met hun werk, jou in leven houden). Als je niet voldoende drinkt, hopen die afvalstoffen zich op en stagneert de hele boel.  Het is net als met een rivier die door de stad stroomt, of eigenlijk, als die niet stroomt. Wat zou er dan gebeuren denk je, als je daar je afval telkens maar ingooit? Als het water niet stroomt dan gaat al dat afval rotten, het gaat stinken, er komen vieze vliegen op af, insecten, bacteriën… Het wordt er niet leuker op in de stad. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het nieuwe afval dat erbij blijft komen, als de rivier vol is dan moeten we het ergens anders kwijt; de straten raken verstopt en ook daar gaat de boel rotten en stinken. Uiteindelijk is er in die stad niet meer te leven; iedereen wordt ziek en gaat dood.
Zo is het ook voor je lichaam, als de boel niet stroomt kan het afval niet weg, dat hoopt zich op, gaat rotten, gaat stinken en de boel verstopt steeds verder. En dat heeft uiteraard gevolgen, je wordt moe, duf, kan niet meer lekker slapen, concentreren lukt niet meer, krijgt last van obstipatie, hoofdpijn, om over ernstigere aandoeningen en klachten nog maar te zwijgen. Daarbij is het simpelweg ónmogelijk om je prettig, energiek en vrolijk te voelen in een lijf dat totaal verstopt en vervuild is. En als je nog steeds denkt dat lichaam en geest twee verschillende dingen zijn, you couldn’t be more wrong.

Ook recent is het fenomeen vocht en humeur weer eens onderzocht, deze keer aan de universiteit van Connecticut. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat slechts een klein vochttekort – en dat is er al bij 1,5% tekort – al zorgt voor stemmingswisselingen en met name een slechter humeur. Bij vrouwen komt dit meer voor dan bij mannen. Mannen krijgen bij een licht vochttekort  vooral problemen met waakzaamheid en het werkgeheugen. Helder denken wordt er door bemoeilijkt. Het onderzoek wees uit dat slechts een klein vochttekort al van invloed is op de prestaties, het energieniveau, het humeur en het denkvermogen. En om nog maar eens een andere misvatting uit de wereld te helpen: het maakte niets uit of mensen actief waren of rustig op een stoel zaten!

Hoeveel moet je dan drinken, en vooral ook, hoe?

De meeste mensen weten wel dat een volwassene zo’n 1,5 tot 2 liter water moet drinken, maar eigenlijk kun je dat niet zomaar voor iedereen stellen. Het ene lijf is het andere niet, de weersomstandigheden wisselen, de ene dag heb je meer nodig dan de andere. Waarom denk je dat de lieve Heer ons een dorstgevoel heeft meegegeven? Precies, zodat je weet dat je moet drinken. Het is een misvatting dat je de hele dag door moet drinken en het dorstgevoel vóór zou moeten zijn. Als je de hele dag drinkt, spoel je de hele dag je mineralen weg, en die heb je echt hard nodig. Nee, bulkdrinken is het motto. Als je dorst krijgt, net zoveel drinken tot je lijf zegt “en nu is het genoeg, ik kan niet meer”. Dat is meestal zo ergens rond de driekwart tot één liter water. Dan is je lijf weer helemaal doordrenkt, kan het lekker al zijn afvalstoffen kwijt en als het behoefte heeft aan nieuw vocht, geeft het een dorstprikkel af en neem je weer een bulk tot je, kan je weer even vooruit. En in de tussentijd (de uren dat je niet drinkt) kan je lijf lekker al die mineralen gebruiken waar ze voor nodig zijn, zonder dat ze weggespoeld worden.
Gemiddeld kom je dan wel op zo’n 2 liter water inderdaad. Het moet trouwens wel water (of kruidenthee) zijn, geen sapjes, koffie, bier, wijn etc. Gewoon simpel water.

Ik daag je uit om het eens te proberen, doe het gewoon eens twee weken en ervaar wat het voor je doet. Je zult versteld staan.
Gun jezelf de sensatie om weer eens te ervaren hoe je je voelt als je voldoende vocht binnen krijgt; je lichaam kan haar opgehoopte zooi kwijt en je zal merken dat dan ook je opgehoopte emotionele zooi weer wat in beweging kan komen. Dat water dé remedie is tegen iedere vorm van depressie beweer ik niet, ik weet wel beter.
Dat een goed bevochtigd lijf dat zijn troep kwijt kan voorwaarde is om ook emotioneel weer beweging en stroming te krijgen, dat beweer ik wel. Een gezonde geest kan er echt alleen maar zijn in een gezond lichaam. Geef je depressie eens wat water en kijk wat er gebeurt. Proost, op je gezondheid!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *